Schaduw is een ingewikkeld fenomeen om de netto opbrengst van uw systeem nog te kunnen voorspellen. De ene schaduw is de andere  niet. Vooral schaduw op belangrijke momenten van de dag (tussen 10 uur en 17 uur) is verstorend voor uw output.

Zonnepanelen die op enig moment schaduw in de maanden maart tot en met oktober een vorm van schaduw hebben zal SolarProf op een aparte MPP tracker van de omvormer aansluiten. Wanneer er slechts in de wintermaanden een rand schaduw is, dan zal het paneel iets minder presteren, maar het loont in het algemeen de kosten niet om hier micro converters of power optimizers toe te passen. De maanden jan, feb, nov en dec. leveren in Nederland in totaal gemiddeld maar 12% van de totale jaaropbrengst aan kWh op.

Echter, wanneer de omvormer maar 1 MPP tracker heeft, dan moet u zorgen dat er nooit enig paneel enig moment in de schaduw ligt, want die schaduwpanelen trekken de output van de volledig in het licht liggende panelen dan ook naar beneden. U kunt dan beter minder panelen leggen, dan heeft u een hogere output! SolarProf informeert u hier op voorhand duidelijk over.

Wanneer het systeem op verschillende dakvlakken wordt aangebracht (of met substantieel verschillende hellingshoeken, bv. meer dan 20%) dan speelt hetzelfde fenomeen als bij schaduw: niet alle panelen hebben evenveel en niet hetzelfde type straling op hetzelfde moment. Dat betekent bij serieel geschakelde systemen verlies.

Bij ingewikkelder vormen van schaduw, of het monteren op verschillende dakvlakken, dan moet Solar Edge of micro converters toegepast worden, anders haalt u  nooit een fatsoenlijk rendement op uw investering. Hiervoor maakt SolarProf altijd een advies op maat.

Feitelijk worden de panelen dan van een seriële schakeling naar een parallelle schakeling aangesloten en naar de meterkast geleid. Ieder paneel wordt nu individueel aangestuurd, en bij Solar Edge voortdurend geoptimaliseerd naar het optimale punt van ampère en spanning, zodat er een maximaal voltage richting de omvormer afgegeven wordt. Daarom past SolarProf voornamelijk Solar Edge producten toe en geen micro converters.

Image

Neem contact op

Neem contact met ons op voor meer informatie over zonnepanelen.

Contact