Er zijn twee zonnepaneelsystemen. Het ene is een aan het elektriciteitsnet gekoppelde installatie en de ander is een autonome (stand alone) installatie, die via een laadregelaar en opslagbatterijen werkt. In Nederland kiest haast iedereen voor koppeling aan het net. U gebruikt het elektriciteitsnet dan als buffer. Dit is hier veel goedkoper en efficiënter dan zelf energie opslaan. Waarschijnlijk worden accu’s betaalbaar over een jaar of vijf.

Aan het elektriciteitsnet
gekoppelde systemen

Photo-Voltaische modules wekken energie uit licht op via silicium of een CIS verbinding (Koper, Indium en Seleen). Dit is gelijkstroom (DC).

In de omvormer (converter) wordt deze stroom omgezet in wisselstroom (AC) dat geschikt is voor uw elektrische apparaten en het elektriciteitsnet. Deze AC kabel wordt op uw meterkast aangesloten. Zo kunt u al uw apparatuur via eigen opgewekte stroom voeden en op dat moment teveel opgewekte stroom terugleveren aan het net. En vice versa, u kunt ook gewoon stroom van het net blijven trekken. U kunt op de omvormers van SolarProf altijd aflezen hoeveel netto stroom u heeft opgewekt. In uw meterkast ziet u hoeveel stroom u nog netto heeft verbruikt (of geleverd aan het net).

 

Image
Image

Autonome installaties

De opgewekte energie van de PV panelen gaat via een laadregelaar (mocht u apparaten in huis hebben of een elektrische auto met gelijkstroombatterij) naar de opslagbatterijen. De gewenste stroom voor uw apparatuur wordt via een omvormer in wisselstroom aangeboden. Er vindt geen koppeling met het net plaats. In NL is erg veel overcapaciteit van PV panelen nodig wil een huishouden de donkere winters doorkomen met voldoende opgeslagen vermogen. Daarom wordt dit systeem nauwelijks in NL toegepast voor huishoudens.

De 3 type silicium panelen

Polykristallijn

REC Solar
in zwart 280Wp
in donkerblauw 295Wp

Bekijk foto's

Monokristallijn

Bisol BMO
gitzwart in 320-330 Wp


Bekijk foto's

Dunne film (CIS)

Solar Frontier
gitzwart 170Wp
in EU niet meer leverbaar sinds 2018

Zonnepanelen zijn gebaseerd op dunne silicium schijven die vervaardigd worden met mono kristallijne of poly kristallijne cellen. Mono is meestal effen zwart/blauwig en poly is wat meer blauwig met een levendige structuur. Amorfe of CIS heeft geen cellen, maar is een vormloze substantie die in een dunne film over allerlei materiaal heen aangebracht kan worden.

De polykristallijne modules hebben een gemiddeld rendement van rond de 17%, ongeacht de weersomstandigheden. Deze werkingsgraad geeft aan hoeveel procent van de energie van het invallende zonlicht maximaal omgezet kan worden in stroom. Bij mono kristallijne panelen is dit rendement ook rond de 17% bij directe instraling. Bij amorfe is dit maximaal 14%. De rendementen die hier gemeld worden betreffen het percentage instraling dat wordt geconverteerd naar stroom.

De verschillende vormen van silicium hebben verschillende eigenschappen. Amorfe werkt het beste bij indirect zonlicht. Ook poly kristallijn werkt erg goed bij alle soorten instraling uit het kleurenspectrum. Mono kristallijn werkt het beste bij direct zonlicht. Donker of licht, warm of koud, jaar in jaar uit, zonder enige noemenswaardige afschrijving.

Lees meer over de verschillende merken en bijbehorende argumenten

Image

Het Sloveense Bisol

Image

Het Noorse REC Solar

Image

Het Duitse Winaico

Bereken uw winst

Vul uw gegevens van uw dak in op de Profcalculator en u krijgt een gerichte indicatie van het netto rendement op uw investering.

Bereken het hier

Neem contact op

Neem contact met ons op voor meer informatie over zonnepanelen.

Contact