Bezuinig niet op uw omvormer. Een omvormer vormt het hart van uw zonnestroominstallatie. Omvormers hebben diverse belangrijke functies:

 1. Omvormers zetten de gelijkstroom van de PV modules om in wisselstroom zodat het geschikt is voor uw elektrische apparaten en het elektriciteitsnet.
 2. Omvormers zorgen dat de spanning wisselingen goed worden verdeeld en dat de inkomende stroom veilig omgezet worden.
 3. Omvormers kunnen effectief worden uitgelezen op de door uw systeem geproduceerde energie. Dat kan soms zowel op de display van de omvormer als op uw laptop en telefoon.
Image

Onderdimensioneren van de omvormer

Het juiste type omvormer wordt door vele factoren bepaald. Het is afhankelijk van het gezamenlijk voltage van de panelen uiteraard, maar ook van de daklocatie, type dak, schaduwvorming en aantal dakdelen. SolarProf berekent op haar software welke omvormer voor uw situatie ideaal is.

In Nederland geldt de algemene regel om de omvormer bij een zonnepaneel systeem te onderdimensioneren. Dit betekent dat het gezamenlijk nominaal vermogen van de panelen mogelijk hoger is dan het maximale vermogen van de omvormer. Dit komt echter slechts enkele dagen per jaar voor in Nederland. Daarom is het beter gebruik te maken van de vele dagen en tijdstippen dat er een laag vermogen geproduceerd wordt door de zonnepanelen, zoals bij bewolking en de seizoenen en uren waar er geen volle instraling is op de zonnepanelen. Dan slaat de omvormer ’s morgens eerder aan en ’s avonds later uit. Dus in de praktijk heeft u dan meer netto rendement. Overdimensionering gebeurt eigenlijk alleen in gebieden met veel instraling als Zuid-Spanje.

 

Levensduur omvormer

De omvormers hebben de kortste levensduur van alle onderdelen die zijn gemoeid met een PV configuratie. Europese omvormers gaan langer dan 10 jaar mee. SolarProf geeft standaard 10 jaar garantie op de omvormers. Voor uw netto rendementsberekening moet u in de regel rekening houden dat u binnen 25 jaar waarschijnlijk eenmaal uw omvormer moet vervangen.

 

Type omvormers

 1. De string omvormer (seriële schakeling). Wereldmarktleider hiervoor is SMA uit het Duitse Kassel
  > SMA omvormers
 2. Optimalisatie per paneel (parallelle schakeling). U krijgt dan onder elk paneel een elektronisch kastje (power optimizer) gemonteerd. Wereldmarktleider hiervoor is het Israëlische SolarEdge
  > SolarEdge omvormers
 3. Micro-omvormers van Enphase 
  > Enphase omvormers

Bereken uw winst

Vul uw gegevens van uw dak in op de Profcalculator en u krijgt een gerichte indicatie van het netto rendement op uw investering.

Bereken het hier

Neem contact op

Neem contact met ons op voor meer informatie over zonnepanelen.

Contact