SMA omvormers

Waarom zijn de Duitse SMA omvormers het beste

Wereldmarktleider is SMA uit het Duitse Kassel. SMA Solar Technology heeft 40 jaar ervaring en besteedt jaarlijks meer dan € 100 miljoen aan research en development.

SMA omvormers hebben stabielere en zwaardere componenten. De varistoren, condensatoren, transformators, filters, en relais komen uit de automotive industrie. Daar gelden zwaardere normen. De onderdelen worden dynamisch getest. Het product is 100% Duits en state-to-the-art.

SMA is klaar voor de toekomst. Nu kunt u nog salderen. Nu mag u uw overtollige stroom nog op het openbare elektriciteitsnetwerk zetten. Maar wanneer regelgeving verandert, dan is SMA klaar om via ‘smart grid’ en opslag eenvoudig aan toekomstige regelgeving te voldoen (zoals dat nu al in Duitsland geldt). Siemsens en Miele apparaten zijn al SMA compatibel.

SMA omvormers zijn werelds meest geteste omvormers

SMA test meer dan enig andere omvormer fabrikant. EMC testen (stralingstesten), Omgevingstesten, Thermische schok testen (snel van -40 graden naar +60 graden wisselen), Mechanische stress testen (trilplaten), Veiligheidstesten, Betrouwbaarheids- en verouderingstesten, Interne veldtesten (hoge vocht en temperatuurtesten, Automatische systeem Validatie (het lokale net wordt nagebootst), zandstraal en zuurtesten, en nog tientallen andere testen.

Elke omvormer krijgt een routine (spanning en check) test aan het einde van de loopband voor dat het verpakt wordt. Eén op de 50 omvormers krijgen een duurtest. Eén op de duizend omvormers krijgen een temperatuurstress test. Eén op de 10.000 krijgen een Temperatuurschoktest en één op de 20.000 krijgen abnormale testen. De laatste 2 categorieën worden dan ook niet uitgeleverd aan de klanten.

Opti Track tegen schaduwvorming

De Duitse SMA omvormers zijn de enige string omvormers die schaduw kunnen optimaliseren met hun dynamische MPP trackers. SolarProf levert deze omvormers zonder meerprijs. Ziet u hieronder uitleg hierover in het filmpje (in het Engels):

 

Wanneer zonnepanelen bij u op verschillende dakvlakken worden aangebracht (of met substantieel verschillende hellingshoeken, bv. meer dan 20%) dan speelt hetzelfde fenomeen als bij schaduw: niet alle panelen hebben evenveel en niet hetzelfde type straling op hetzelfde moment. Dat betekent bij serieel geschakelde systemen verlies. Dan biedt SMA in veel gevallen de oplossing.

Monitoring van uw productie

SMA heeft 3 berouwbare manieren om uw productie af te lezen. Ten eerste via uw royale diplay (vanaf de SB3000TL-21), daarnaast via de Internationale Standaard Blue Tooth en tenslotte via webbased (bekabeld of via PLC) op de servers van SMA zelf.

Op onze omvormers heeft u een display waarop u allerlei metingen kunt aflezen, waaronder natuurlijk het aantal kWh dat u opgewekt heeft. Deze gegevens zijn belangrijk, want jaarlijks kunnen wij hierdoor bepalen of uw systeem nog optimaal functioneert, zodat u ook daadwerkelijk het geschatte rendement behaalt.

Solarprof kan u ook aansluiten op de servers van SMA en u dagelijks per email een dagopbrengst bericht geven. Ook kunnen we u foutmeldingen automatisch door laten geven, zodat u direct kunt ingrijpen wanneer zich er om welke reden ook een storing voordoet. Dit voorkomt opbrengst verlies van uw zonnestroominstallatie.

Onder dimensioneren van de omvormer

Het juiste type omvormer wordt door vele factoren bepaald. Het is afhankelijk van het gezamenlijk voltage van de panelen uiteraard, maar ook van de dak locatie, type dak, schaduwvorming en aantal dak delen. SolarProf berekent op haar software welke omvormer voor uw situatie ideaal is.

In Nederland geldt de algemene regel om de omvormer bij een zonnepaneel systeem te onder dimensioneren. Dit betekent dat het gezamenlijk nominaal vermogen van de panelen hoger is dan het maximale vermogen van de omvormer. Dit komt echter slechts enkele dagen per jaar voor in Nederland. Daarom is het beter gebruik te maken van de vele dagen en tijdstippen dat er een laag vermogen geproduceerd wordt door de zonnepanelen, zoals bij bewolking en de seizoenen en uren waar er geen volle instraling is op de zonnepanelen. Dan slaat de omvormer ’s morgens eerder aan en ’s avonds later uit. Dus in de praktijk heeft u dan meer netto rendement. Over dimensionering gebeurt niet in Nederland, maar alleen in gebieden met veel instraling, bijvoorbeeld in Zuid-Spanje.

Levensduur omvormer

De omvormers hebben de kortste levensduur van alle onderdelen van uw zonnestroominstallatie. Echter, SMA omvormers worden getest voor 8 uur vollast vermogen per dag voor 20 jaar lang. SMA omvormers gaan gemiddeld dus langer dan 20 jaar mee. Bij SolarProf zijn de meeste SMA omvormers uit voorraad leverbaar.

Kortom, u heeft maximale zekerheid met SMA omvormers.